Normaal gezien testen wij alleen maar gadgets, maar nu hebben we de nieuwe Kingston HyperX RAM latjes even kunnen testen. Kingston Technology staat bekend als een van de marktleiders op vlak van RAM geheugen en dit hebben ze weeral eens bewezen met de nieuwe HyperX RAM modules. Enkele modules uit deze reeks zijn Plug&Play wat wil zeggen dat je jouw BIOS niet moet aanpassen bij het installeren van de RAM latjes. De geheugenmodules zijn de eerste Plug&Play modules die de hogere frequenties van de tweede generatie Sandy Bridge processoren halen.
Kingston biedt, net zoals bij vele producten, een lifetime garantie op deze RAM latjes. De RAM latjes kosten tussen de 50 en 150 euro, afhankelijk van de versie en waar je ze koopt. Met deze reeks biedt Kingston een oplossing op het probleem dat zich voortrok begin 2011. Toen Intel uitkwam met de Intel HM65 Express Chipsets waren enkel 1066MHz en 1333MHz JEDEC gecertificeerd (JEDEC is de halfgeleider standardisatie-organisatie). De meeste notebooks die in 2011 uitkwamen hadden wel deze nieuwe chipsets aan boord maar gebruikten nog geheugenmodules die draaien op 1333MHz.
Later dit jaar besloot JEDEC om ook 1600MHz en 1866MHz te certifiëren voor deze platformen. De tweede generatie van Sandy Bridge processoren (en zelfs tragere processoren) kunnen deze snelheden aan, en het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Het was dus aan de geheugenmodule-fabrikanten om RAM geheugen op de markt te brengen met frequenties van 1600MHz en 1866MHz dat op principe van Plug and Play zou kunnen overclocken, zodat gebruikers enkel nieuw RAM geheugen moesten kopen en niet een hele nieuwe laptop om te kunnen genieten van deze snellere frequenties.
Kingston was dan ook het eerste bedrijf dat zo’n soort RAM geheugen op de markt bracht met de HyperX Memory serie. Kingston besloot om deze nieuwe markt met zwaar geweld te betreden en bracht direct 6 verschillende geheugen modules op de markt (3 verschillende versies met een 8GB en een 4GB variant): een desktop versie dat 1600MHz haalt (KHX1600C9D3P1K2/8G en KHX1600C9D3P1K2/4G), een Notebook versie dat 1600MHz haalt (KHX1600C9S3P1K2/8G en KHX1600C9S3P1K2/4G) en een Notebook versie dat 1866MHz haalt (KHX1866C11S3P1K2/8G en KHX1866C11S3P1K2/4G). Spijtig genoeg had ons testmodel geen tweede generatie Sandy Bridge processor en konden we dus niet genieten van de vernieuwde 1600MHz en 1866MHz versie, maar we konden wel zien hoe de 1333MHz versie het doet.
Het specifieke model dat we hebben getest is KHX1333C7S3K2/4G. Het zijn twee RAM latjes van elk 2GB DDR3-1333MHz RAM met een lage latency timing van 7-7-7-20. Het toestel waarmee we deze RAM latjes hebben kunnen testen was een Alienware M17x. De ram latjes configureren ging redelijk snel, maar de alienware uit elkaar halen ging eerder traag. Het duurde langer om aan de RAM poorten te geraken dan de latjes te installeren, echt geen aanrader voor diegenen met hetzelfde model.
Het verschil tussen de standaard RAM en de Kingston HyperX latjes was duidelijk te merken. Het opstarten van de laptop ging iets vlotter, en het openen van zware programma’s ging ook iets sneller. Er moet natuurlijk wel bijgezegd worden dat dit bij de Alienware al redelijk snel ging, en dat het verschil natuurlijk miniem bleef. Op laptops en pc’s die speciaal gebouwd zijn voor het gamen zal je waarschijnlijk het verschil niet direct merken, voor alle andere laptops met de nieuwe Sandy Bridge modellen is het zeker een aanrader. De meeste PC fabrikanten leveren redelijk zware processoren bij hun producten, maar de RAM dat erbij wordt geleverd is meestal niet van hoogstaande kwaliteit. Daarom zijn de HyperX RAM latjes van Kingston een aanrader voor iedereen die een standaard laptop of PC heeft gekocht. Voor de zware game pc’s zouden we eerder de high end HyperX latjes aanraden.
We vinden het geweldig dat Kingston iets aan het probleem heeft gedaan dat zich begin dit jaar voordeed. Het zou zonde zijn dat gebruikers die de tweede generatie van Sandy Bridge processors in hun laptops hebben steken niet volledig kunnen genieten van de mogelijkheden van deze processoren. We verwachten dan ook dat Kingston niet de enige zal blijven met RAM geheugen dat op deze manier werkt.