De HTC Desire S is de opvolger van de succesvolle HTC Desire die begin 2010 op de markt kwam. De HTC Desire en de HTC WildFire waren de belangrijkste toestellen van HTC voor 2010 (samen met de Nexus one natuurlijk) en we hebben deze week kunnen testen of de HTC Desire S een waardige opvolger is voor de HTC Desire. Als HTC Desire-gebruiker ben ik zeer vertrouwd met de originele Desire en daardoor hebben we ook een goede vergelijking kunnen maken tussen de twee toestellen. Deze Gingerbread-smartphone van HTC heeft een prijs van rond de 400 euro (we hebben hem al zien verschijnen voor 375 euro en voor 410 euro). Lees hieronder de volledige review van de HTC Desire S!
HTC Desire S Buitenkant
Het toestel is kleiner dan de originele HTC Desire en weegt ook minder. De HTC Desire S is 115 mm hoog, 11,3 mm dik en 59,8 mm breed. Het toestel weegt 130 gram (vergeleken met 135 gram voor de HTC Desire), waarvan het grootste deel van het gewicht van de batterij komt. De Desire S heeft een 3,7 inch touchscreen met resolutie 480×800 (net zoals de HTC Desire). De voornaamste reden dat de Desire S kleiner is dan zijn voorganger, is omdat de fysieke knoppen zijn verdwenen en er ook geen trackpad meer is. Het verschil in grootte is op zich geen probleem, al waren de meeste HTC Desire-gebruikers enorm tevreden met de fysieke knoppen. Wij vinden het dus ook jammer dat die nu verdwenen zijn, maar dit is blijkbaar de tendens voor smartphones in 2011.
De achterkant kan er nu ook niet volledig af, je moet de onderkant eraf schuiven en zo kan je je batterij verwijderen en een sim-kaart en MicroSD-kaart plaatsen.
De aan/uit-knop is ook verplaatst van links naar rechts en de camera staat nu aan de rechterkant. Op zich zijn dit allemaal geen grote wijzigingen, maar het betekent wel dat je de case die je voor je HTC Desire hebt gekocht niet meer kan gebruiken als je wil upgraden naar de HTC Desire S. We hebben dit geprobeerd met de Otterbox Commuter voor de HTC Desire.
Het toestel past er wel in en het blijft goed vastzitten (hoewel de Desire S kleiner is) maar de camera is niet bruikbaar en het scherm afzetten is ook omslachtig geworden. Voor nieuwe gebruikers is dit natuurlijk geen probleem (en case-fabrikanten zullen nu nieuwe cases kunnen uitbrengen voor de HTC Desire S) maar voor mensen die overschakelen van de HTC Desire is dit wel jammer.
HTC Desire S Specs
Genoeg over de verschillen aan de buitenkant, hoe zit het met de specs van de HTC Desire S? De Desire S draait op een 1GHz single-core CPU en draait Android 2.3 Gingerbread met HTC Sense. De Desire S heeft een 5MP-camera en kan HD (720p) opnemen. Het RAM-geheugen is een beetje omhooggegaan (van 576MB naar 768MB). Het grootste verschil zit hem in het intern geheugen: Dat is opgetrokken van 512MB naar 1.1GB. Iedereen die een Desire ooit langer dan een maand heeft gebruikt, weet dat je nogal beperkt bent in het aantal apps dat je kan installeren. HTC Sense neemt redelijk wat geheugenruimte in en zo heb je weinig plaats om apps te installeren. Bij de Desire S zou dat probleem opgelost moeten zijn.
Op zich zijn dit geen specs om van achterover te vallen, maar het gaat dan ook niet om een high-end toestel. Het toestel heeft een redelijk lage prijs voor zulke specs en alles draait perfect de HTC Desire S Tijdens de testperiode hebben we ook geen problemen ondervonden en de Desire S kon al onze acties perfect aan. De smartphone scoorde ook niet slecht op de Quadrant Benchmark. Het blijft natuurlijk een 1GHz single-core CPU, dus verwacht geen 2000+ resultaten, maar 1300+ is lang niet slecht.
HTC Desire S User Interface
De User Interface is lichtjes gewijzigd in vergelijking met de originele HTC Desire, toch zien we enkele positieve subtiele veranderingen. Zo is de notification bar (de balk bovenaan) gewijzigd. Hier zie je bovenaan je laatst geopende applicaties staan. Je kan deze nog altijd benaderen door de Home-knop ingedrukt te houden, maar veel Android-gebruikers zijn niet op de hoogte van deze functie. Daarom heeft HTC met de geüpgradede versie van HTC Sense daar iets aan gedaan. De meldingen komen nu onder de laatst geopende applicatie, net zoals voordien, en je hebt nu ook een Snel instellen-menu.
Dat is vergelijkbaar met de settings-widget waarmee je je Wi-Fi, GPS en andere radio’s kan instellen. Via dit “Snel instellen”-menu kan je je Wi-Fi, Bluetooth, Wi-Fi hotspot, GPS en Mobiel netwerk aan- of uitzetten. Ook kan je vanaf dit menu rechtstreeks naar je instellingen gaan. Vliegtuigmodus is hier geen optie, maar die vind je nog altijd onder de energieopties (die verschijnen als je de powerknop lang ingedrukt houdt). Bij de energieopties had je vroeger meer keuzes (zoals Mobiel netwerk), nu kan je enkel kiezen voor Uitschakelen, Vliegmodus of Opnieuw opstarten.
Een andere wijziging zien we als we de Desire S willen personaliseren. Dat kan door ergens op het scherm je vinger ingedrukt te houden of door “menu->aanpassen” op het homescreen (of de “aanpassen”-knop op het homescreen) te selecteren. Daar staat nu een duidelijke lijst van mogelijkheden en vanaf hier kan je nu ook je Beltoon, je Meldingsgeluid en je alarm instellen. HTC heeft enkele scènes toegevoegd: Sociaal, Werk, Spel en Reis. Als je een van deze Scènes selecteert verandert je homescreen en worden er andere snelkoppelingen en widgets getoond.
Bij je applicaties kan je nu ook een onderscheid maken tussen alle applicaties, frequent en gedownload. Dit is zeker handig als je veel applicaties installeert en je die snel wil kunnen terugvinden. De user interface van de Desire S heeft dus een mooie opknapbeurt gekregen met de nieuwe versie van HTC Sense. De geweldige connectie tussen je contacten van Facebook, GMail, Twitter en andere diensten zit natuurlijk ook in deze versie van Sense. We durven dit zelfs het beste deel van Sense te noemen. Al je contacten worden automatisch gekoppeld en data wordt van Facebook gehaald om je contactenlijst aan te vullen. Dit is enorm handig en ook bij de Desire S werkt dit zoals het hoort.
HTC Desire S Samenvatting
De HTC Desire S is misschien niet het krachtigste toestel op de markt, maar prijs/kwaliteitsgewijs is het zeker wel een van de betere. De specs en mogelijkheden van dit toestel zijn beter dan bij de gemiddelde smartphone, terwijl de Desire S een prijskaartje meekreeg dat zeker niet te hoog ligt, maar ook niet duidt op een low-end smartphone. Je zal al je apps vlot kunnen draaien met de HTC Desire S. HTC Sense heeft een opknapbeurt gekregen, maar gelukkig is al het goeds uit de vorige versie van Sense behouden.
Geen Reacties op HTC Desire S Review