Sinds twee weken maken we hier op de redactie gebruik van Pogoplug. Pogoplug is volgens ons dé oplossing om op een eenvoudige manier bestanden op een cloud server te zetten die in eigen handen is. Cloud services zijn de laatste jaren als paddestoelen uit de grond geschoten, met als beste voorbeeld Dropbox. Het nadeel aan Dropbox is dat dit niet in eigen handen is en dat Dropbox op eender welk moment kan stoppen met de gratis service te bieden. Ook is de grootte van de Dropbox folder beperkt.
Daar biedt Pogoplug een oplossing voor: je sluit de Pogoplug aan via een ethernet kabel op je modem of router en je sluit een harde schijf aan op de Pogoplug. Vervolgens heb je jouw eigen private cloud server opgezet. Via de website kan je deze heel eenvoudig configureren en beveiligen met een wachtwoord. Er bestaan apps voor alle grote smartphone besturingssystemen (Android, iOS, BlackBerry OS en webOS) zodat je on the go ook bestanden kan uploaden en downloaden. Het is ook mogelijk om een desktop applicatie te downloaden waardoor je via je file explorer op de cloud server kan.
Grote bestanden verplaatsen naar de Cloud Server raden we af aangezien dit allemaal via het Internet gaat, dan kan je beter je harde schijf even ontkoppelen en de bestanden kopiëren. Vervolgens de harde schijf terug aan de Pogoplug hangen en je Cloud Server is terug online. Het is mogelijk om tot 4 verschillende harde schijven rechtstreeks te koppelen aan de Pogoplug. Je kan natuurlijk via een USB Hub zoveel harde schijven aan de Cloud Server hangen als je wil.
Het grote voordeel aan Pogoplug is dat het zo eenvoudig te gebruiken is en eigenlijk alles voor zichzelf spreekt. Ook de ondersteuning van zoveel verschillende besturingssystemen vinden we enorm belangrijk en het ziet er ook nog eens goed uit ook.
Installatie Pogoplug
De installatie van Pogoplug verliep enorm goed. Je moet een ethernet kabel achteraan insteken en vervolgens naar http://my.pogoplug.com gaan. Daar worden verder instructies gegeven en is het eigenlijk een procedure van next next next klikken. Als je al je inlog-gegevens hebt ingegeven kan je eigenlijk beginnen met Pogoplug te gebruiken.
Je kan achteraf nog meer mensen uitnodigen om de Cloud Server te gebruiken. Wat we wel spijtig vonden was dat er een algemeen wachtwoord is, je kan niet mensen bepaalde rechten geven of iedereen aparte inlog gegevens. Het inloggen gebeurd op basis van verschillende e-mailadressen in combinatie met 1 wachtwoord. Iedereen kan dus ook in het settings paneel users verwijderen.
Je kan je bestanden op de Cloud Server bekijken via een browser interface maar dit vonden we toch wat traag gaan. Je kan hier wel wat instellingen aanpassen zoals de optie om HTML5 te gebruiken in plaats van Flash, maar we vonden de desktop versie eenvoudiger werken aangezien dit een inteface is waar we al gewend aan zijn.
We vonden de optie om bestanden af te drukken via een Cloud printer ook enorm handig. Je kan een printer instellen die samenwerkt met Pogoplug en zo vervolgens je bestanden afdrukken. Je kan er ook voor kiezen om alle bestanden die worden afgeprint ook worden gemaild naar een bepaald e-mailadres.
Wij zouden Pogoplug aan iedereen aanraden die een goede Cloud oplossing wil en vooral niet teveel geld wil betalen. De prijs van de Pogoplug ligt absoluut niet hoog en je betaalt ook geen maandelijkse of jaarlijkse extra kost. Voor 100 euro heb je een Pogoplug thuis staan en het enige wat je dan nog nodig hebt is een externe harde schijf en een Internetverbinding. Als je de biz versie van Pogoplug wil kopen dan ben je 300 euro kwijt, de biz versie geeft de mogelijkheid om verschillende gebruikers toe te voegen en geeft meer mogelijkheden qua customization.
Comments