Google Plus Hands On

Gepost door Koen Op 30 - 06 - 2011


Google Plus

Google Plus

Eergisteren werd het nieuwe sociale netwerk van Google gelanceerd: Google Plus (het Google+ project). Sindsdien hebben we nog niet veel anders gedaan dan zitten staren naar de prachtige demovideo’s. Vandaag kregen we een invite toegestuurd en we zijn meteen eens gaan kijken of Google Plus inderdaad zo gebruiksvriendelijk is en of het zo goed werkt als zovelen beweren. Google Plus is Googles antwoord op Facebook en nog veel meer dan dat. Hier is effectief sprake van totale integratie in alle devices: tablets, smartphones en desktops (via de browser). Veel mensen klagen over de kwaliteit van de Facebook Android app en over het ontbreken van een Facebook Honeycomb app (je kan de standaard smartphone app wel downloaden, maar dat ziet er toch niet hetzelfde uit). De mobiele versie van Facebook (m.facebook.com en touch.facebook.com) zijn ook om van te huilen.

Google heeft de lancering van Google Plus geweldig aangepakt: Normaal is het bij het lanceren van een nieuw sociaal netwerk moeilijk om gebruikers te vinden. Als iemand de dienst wil gebruiken, moeten zijn vrienden die ook gebruiken. Meestal meldt een nieuwe gebruiker zich aan, hij kijkt even rond, vindt zijn vrienden niet direct terug en is vertrekt weer. Bij Google Plus zal iemand zich aanmelden, rondkijken en waarschijnlijk niet veel vrienden vinden. Maar de gebruiker moet niet telkens terugkeren naar Google Plus om te kijken of er updates binnen zijn. Als je gewoon Google Search gebruikt, zie je bovenaan, in de vernieuwde taakbalk, je updates en meldingen. Op die manier zal je snel weten wanneer je vrienden zich aanmelden voor Google Plus en wat ze aan het doen zijn. Zo moet je dus niet constant gaan kijken of er iets interessant gebeurd is, maar kom je er automatisch achter als je Google opent. En wie opent Google nu niet minstens één keer per dag?

Foto's uit je kringen Google Plus

Foto's uit je kringen Google Plus

Maar goed, genoeg over de marketing en de lanceringsstrategie van Google Plus, hoe werkt dit beestje nu precies? Om eerlijk te zijn: Het voelt beter aan dan we hadden gedacht. We hadden heel hoge verwachtingen van Google+, en nu we het getest hebben, kunnen we wel zeggen is dat het werkt: Het werkt zoals het hoort, het werkt zoals je verwacht en zelfs beter. Een heel eenvoudig voorbeeld zijn de meldingen. Je krijgt een melding binnen rechtsboven. Als je op een van die meldingen klikt, ga je niet naar een apart scherm maar wordt het volledige bericht rechtsbovenaan getoond, met een aantal extra opties erbij, zoals je hieronder kan zien.

Google Plus Notification

Google Plus Notification

Google gaat niet enkel de concurrentie aan met Facebook, maar ook met Skype, dankzij een webapp die videochat toelaat. Je kan aan videocalling doen, je kan chatten en je kan samen naar een filmpje kijken. De persoon die aan het woord is (of beter gezegd: de persoon die het luidst praat), wordt in het groot getoond. We zijn op het web al mensen tegengekomen die dit met 10 personen tegelijkertijd hebben getest en het werkt uitstekend. Wij ondervonden ook geen problemen met het videocalling, maar wel met de YouTube-integratie. Daaraan moet nog een beetje gesleuteld worden, want het werkte nog niet helemaal zoals het hoort.

Google Plus Hangout YouTube 1

Google Plus Hangout YouTube 1

 

Google Plus Hangout YouTube 2

Google Plus Hangout YouTube 2

We verwachten natuurlijk dat dit kleine probleempje snel opgelost zal worden. Er is een feature voorzien in Circles om mensen uit te nodigen. Als je iemand toevoegt aan een circle die nog geen Google Plus-account heeft, dan kun je hem of haar een mail-invite sturen. Momenteel kan je op deze manier geen invites meer sturen, maar je kan die beperking wel omzeilen: Voeg gewoon wat vrienden toe aan een circle, ga naar je updates en deel een mededeling aan deze circle mee. Vervolgens krijgen deze personen een invite voor Google Plus toegestuurd.

Google Plus Invite

Google Plus Invite

Media- en contentsharing staat natuurlijk centraal bij Google Plus: Zo worden foto’s groter getoond dan bij Facebook, bijvoorbeeld.

Foto sharing Google Plus

Foto sharing Google Plus

Return of the Buzz

Google had al eerder geëxperimenteerd met Social Media, onder andere met Wave en Buzz, maar dat is nooit echt een succes geworden. Buzz is Googles (mislukte) antwoord op Twitter, maar met de integratie van Buzz in Google Plus zien wij het terug heropleven. Op zich is het concept niet slecht, alleen werd het door bijna niemand gebruikt.

Google Plus Buzz

Google Plus Buzz

Je kan er opmerkingen delen, je Picasa-uploads worden er getoond, je kan opmerkingen geven bij iemand anders zijn berichten, etc…

Google +1

Google +1 is vergelijkbaar met de like button van Facebook. Je ziet hem verschijnen op verschillende websites en sinds kort ook in de Google zoekresultaten en bij Adwords advertenties. Je kan ook foto’s van vrienden +1′en (of wat de vervoeging daarvan ook mag zijn). Op je profiel krijg je een mooi overzicht van alle artikels op het web waar je ooit een +1-stem aan hebt gegeven. Voor ons is dit een van de grootste pluspunten (+1-punten?) van Google Plus: Je geschiedenis wordt mooi bijgehouden en vanuit deze interface kan je ook je stem verwijderen.

Google Plus +1

Google Plus +1

Natuurlijk omvat Google Plus veel meer dan wat we hier beschreven hebben, en daarom raden we ook iedereen aan om Google Plus te gebruiken. Als je vrienden al toegang hebben tot Google Plus, kan je vragen om een bericht te laten delen zoals hierboven wordt uitgelegd, zodat je een invite krijgt.




Gerelateerde Artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.