De afgelopen maanden werd er veel aandacht besteed aan SOPA (Stop Online Piracy Act) en PIPA (Protect IP Act), twee wetsvoorstellen die het (Amerikaanse) internetlandschap voorgoed kunnen veranderen. Er kwam dan ook veel protest tegen deze voorstellen van o.a. Wikipedia, Google, Reddit en Craigslist. Terwijl alle schijnwerpers op deze twee wetsvoorstellen zijn gericht, is er een mondiaal handelsverdrag waarover momenteel onderhandeld wordt. Het werd tot nog toe ondertekend door de VS, de EU en 22 lidstaten van de EU, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Canada en Marokko. Andere landen zoals Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten zitten aan de onderhandelingstafel. Hoewel het ondertekend is door verschillende landen, is het nog niet geratificeerd. Dat verdrag heet ACTA, en dat staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement.
De onderhandelingen begonnen in 2007 en vormden een reactie op de economische schade die nagemaakte merkartikelen en het downloaden van copyrighted material veroorzaken. Het is natuurlijk belangrijk dat bepaalde rechten beschermd worden, maar volgens sommigen gaat ACTA te ver. Zo is er sprake van het stilleggen van de internetverbinding van iemand die drie waarschuwingen heeft gehad. Voorts zou er ook sprake zijn van douanecontroles op MP3-spelers, smartphones, notebooks, netbooks, tablets en camera’s. ISP’s (Internet Service Providers) zouden ook gedwongen kunnen worden om de identiteit van hun klanten vrij te geven als zij een overtreding begaan, zonder tussenkomst van een rechter.
Het Europees Parlement heeft hierop gereageerd dat het niet akkoord gaat met de voorstellen betreffende de drie waarschuwingen en het niet tussenkomen van een rechter. Vervolgens heeft het Parlement ervoor gezorgd dat alle onderhandelingsdocumenten openbaar werden gemaakt. De EU stemt er wel mee in dat ACTA nieuwe internationale normen mag stellen voor de vervolging van overtreders. Het einddoel van het Anti-Counterfeiting Trade Agreemenent is een nieuw internationaal rechtsstelsel in te stellen dat naast de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie en de Wereldorganisatie Intellectuele Eigendom zou opereren, met een bijbehorend bestuursorgaan.
De tegenstanders van ACTA hebben verschillende voorbeelden aangehaald waarbij de overeenkomst te streng zou zijn. De volgende voorbeelden werden al meermaals aangehaald: het delen van een mp3-bestand met een vriend via IM, het uploaden van een video van een feestje terwijl er muziek op de achtergrond speelt of een stuk tekst van een online krant in een e-mail gebruiken. Een ander probleem zal zich bijvoorbeeld stellen bij Google Music, iTunes en officiële muziekkanalen op YouTube, waarbij copyrighted content op een legale manier wordt aangekocht/beluisterd. Er is namelijk geen verschil tussen de data die verstuurd wordt. Zelfs Twitter komt in de problemen, aangezien daar regelmatig korte quotes uit nieuwsartikelen worden gepost.
Op 11 februari is er een wereldwijde betoging gepland. Op deze Facebook pagina kan je zien waar de betogingen plaats vinden. Bij ons is het in Brussel en Luik te doen!
Naarmate het onderhandelingsproces evolueert, zullen we deze post updaten met het laatste nieuws rond ACTA. In onderstaande video vind je meer informatie over ACTA.
Image Source: Wikipedia
Reacties