De Sony Tablet S werd enkele maanden voor het eerst gepresenteerd. Toen heette hij nog de Sony S1. Vlak voor IFA in September besloot Sony de naam te veranderen naar Sony Tablet S. Na enkele hands-on sessies kregen we de Sony Tablet S deze week opgestuurd om te zien hoe het eindproduct werkt. Tijdens onze Hands-On op IFA in Berlijn waren we niet echt overtuigd, maar dat kwam omdat het over een demo-model ging dat al enkele dagen door duizenden bezoekers was gebruikt. Kort daarna was er een persconferentie in België waar we de Tablet S opnieuw konden uitproberen: hier reageerde alles een stuk vlotter, en toen we het eindproduct in handen kregen verschoten we opnieuw. Lees hieronder de volledige Sony Tablet S review.
Sony Tablet S Design
De Sony Tablet S onderscheidt zich op twee vlakken van de meeste Honeycomb tablets: de vorm en het formaat. In tegenstelling tot de meeste Honeycomb-tablets heeft deze Tablet S geen 10.1 inch formaat maar een 9.4 inch scherm. En ten tweede is er natuurlijk de vorm: de Sony Tablet S is vormgegeven zoals een boek waarbij enkele bladzijden zijn omgeslagen. Dit zorgt ervoor dat de Tablet S enorm goed in de hand ligt als je het in portrait mode houdt en dat het evenwicht ook zeer goed is verdeeld in landscape mode. Dat wil wel zeggen dat er een bepaalde manier is waarop je de tablet moet houden, er is duidelijk een bovenkant en onderkant te onderscheiden, iets wat met de andere Honeycomb tablets niet zo is.
We vinden deze vorm zeer innovatief en we zijn blij dat Sony durft tegen de norm ingaan. Op deze manier kunnen ze zich duidelijk onderscheiden van de concurrentie. Het is natuurlijk puur afhankelijk van persoon tot persoon of je dit design mooi vindt. Wij vinden de Sony Tablet S er zeker en vast niet slecht uitzien. Een ander voordeel dat het design biedt is dat het eenvoudiger wordt om te typen in landscape mode omdat het scherm al een beetje gekanteld is.
Aan de rechterkant vinden we een aan/uit-knop en een volumeregelaar. Aan de linkerkant heeft Sony een audio-out voorzien en een SD-poort en microUSB-poort die zijn afgeschermd, waardoor je eerst een kleine klep moet opendoen. Boven het 9.4 inch scherm vinden we een 3MP camera en achteraan is er een 5MP camera voorzien.
Sony Tablet S Specs
Het toestel is voorzien van een 1280 x 800 9.4″ scherm. De Sony Tablet S maakt gebruik van een Tegra 2 SoC en draait op Android 3.1 Honeycomb. Het toestel is voorzien van 1GB RAM geheugen, een Wi-Fi radio, Bluetooth en de standaard sensoren: gyroscope, light-sensor, accelerometer, … Er is een 16GB en 32GB versie beschikbaar van de Sony Tablet S. Zoals je het al kan lezen zijn deze specs de norm geworden voor de meeste tablets die vandaag de dag worden gemaakt. Het toestel weegt zo’n 600 gram maar door het unieke design voelt het een stuk lichter aan. Het is effectief mogelijk om de Sony Tablet S een lange tijd vast te houden zonder dat je armen moe worden.
Sony Tablet S Ervaring
We hebben al vastgesteld dat de Sony Tablet S een intuïtief ontwerp heeft en dat de specs in orde zijn, maar hoe presteert deze tablet? We vonden dat de tablet enorm vlot reageert. Alle invoer wordt direct geregistreerd en uitgevoerd. Door de krachtige Tegra 2 processor kan de Sony Tablet S ook eender welke app zonder probleem draaien. We zagen dit spijtig genoeg niet direct terug in de “benchmarks”. Het haalde bijvoorbeeld een Quadrant Score van een hedendaagse Single Core smartphone (1600-1700), maar dit heeft natuurlijk te maken met het grote scherm. Om alles goed te renderen op het grote scherm is meer processorkracht nodig. Het is leuk om er cijfers op te kunnen plakken maar de “echte” ervaring is natuurlijk veel belangrijker en hier viel gelukkig niets op aan te merken. Geen één keer haperde het toestel en alle zware apps draaien zonder problemen.
Sony Tablet S Extra’s
Sony heeft veel extra’s toegevoegd aan de Tablet S. Het maakt wel gebruik van de standaard Honeycomb UI (buiten bij het app-menu, dat bij de Tablet S een wit menu is) maar er zitten veel extra apps bij. Zo heeft Sony een eigen muziek-app verzorgd en deze ziet er enorm proper uit. Alles wordt op een zeer overzichtelijk manier weergegeven en hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van lichte kleuren, wat wij mooier vinden dan de standaard apps die op Honeycomb staan.
Sony heeft ook DLNA-functionaliteit ingebouwd om media te streamen naar andere devices. Dat werkt zeer eenvoudig via een knop die wordt getoond bij elke applicatie die dat ondersteund. Je kan vanuit je muziek-app, video-app of afbeeldingen-app op de knop drukken en vervolgens komt er een selectie-menu met alle devices die op je Wi-Fi netwerk zijn aangesloten en die DLNA ondersteunen. Vervolgens is het een kwestie van slepen en je media wordt naar het ander toestel (bijvoorbeeld een TV) gestreamd.
Verder zit er een remote control-app bij die gebruik maakt van de infrarood-zender die in de Tablet S zit (iets wat we nog niet eerder hebben gezien bij tablets). Hiermee kan je bijvoorbeeld Internet TV’s van Sony besturen. Een leuke extra natuurlijk, maar niet de belangrijkste feature van deze Tablet S. Wat wel een belangrijke feature is, zijn de Sony Playstation games. Er zal in de toekomst een aparte app store beschikbaar zijn voor de Tablet S en de Tablet P (en waarschijnlijk ook voor toekomstige Sony-tablets) waarbij je Playstation 1-games kunt downloaden. De besturing gebeurt via on-screen touch-controls die spijtig genoeg geen haptic feedback geven (we vonden in ieder geval niet hoe we dat moeten instellen). Dat is een geweldige extra en in de toekomst zal er ondersteuning komen voor PS3 controllers waardoor je deze kan aansluiten op de Tablet S. Zo kan je jouw Tablet S docken, je controller aansluiten en genieten van geweldige PS1-games zoals Crash Bandicoot. In de toekomst zal deze PS1-store aangevuld worden met allemaal oude klassiekers en wij kunnen niet wachten tot Square Enix hier op springt en Final Fantasy 7 naar de Sony Tablets brengt.
Sony Tablet S Conclusie
Er valt eigenlijk weinig aan te merken op de Sony Tablet S. Het toestel is zeer licht (600 gram) en door het unieke design is het zeer eenvoudig vast te houden. Alles reageert enorm vlot en we merken dat Sony moeite heeft gedaan om alles uit die Tegra 2 SoC te krijgen. De Sony-apps zijn leuke extra’s maar de ondersteuning van Sony Playstation is voor ons een zeer belangrijke feature. Tablet-gaming op dit moment is een redelijk kleine markt en Sony die jaren ervaring heeft met gaming-consoles kan dat veranderen. We zien er in ieder geval naar uit wanneer de Playstation-store opgevuld begint te geraken. Het toestel heeft een prijs van €479 (16GB) tot €579 (32GB).
Reacties