Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus

Toen we de Galaxy Nexus enkele maanden voor de eerste keer te zien kregen, konden we niet wachten om het toestel een langere tijd te testen. Dat moment is nu eindelijk aangebroken. De Samsung Galaxy Nexus ligt al een weekje op de redactie en iedereen hier heeft er al even mee gespeeld. De Samsung Galaxy Nexus is niet zomaar een of andere high-end smartphone, het is hét flagship Android device. Wat zit er nu allemaal in dit toestel van €600? Om te beginnen een prachtig 4.65 inch 720p scherm, een geweldig snelle dual-core processor en daarboven draait het de laatste versie van Google’s besturingssysteem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich. ICS is de softwareversie die Android 2.3 Gingerbread en Android 3.0 Honeycomb samenbrengt. Het is een hybride besturingssysteem dat zowel ondersteuning biedt voor tablets als voor smartphones. Lees hieronder de volledige Samsung Galaxy Nexus Review.

Galaxy Nexus hardware en design

De voorkant van de Galaxy Nexus heeft wel wat weg van zijn voorganger, de Nexus S. Als we de toestellen naast elkaar leggen valt het natuurlijk direct op dat de Galaxy Nexus een stuk groter is. Hoewel het hier om een gigantisch toestel gaat weegt het toestel “slechts” 136 gram, niet veel meer dan een smartphone met een 3.5″ of 3.8″ scherm. De achterkant is op dezelfde manier afgewerkt als de Samsung Galaxy Note en de Samsung Galaxy S2: een dunne plastieken achterkant die je kan verwijderen om aan de batterij en het sim-slot te komen. Net zoals bij zijn voorganger biedt de Galaxy Nexus geen ondersteuning voor microSD, waardoor je het geheugen niet kan uitbreiden.

Galaxy Nexus Achterkant

Galaxy Nexus Achterkant

Vooraan vinden we een RGB LED licht, dat gebruikt wordt om meldingen weer te geven. Als je de Galaxy Nexus op stille modus hebt gezet kan je op deze manier op de hoogte worden gehouden van een melding. Aangezien het hier over RGB gaat, kunnen er allerlei soorten kleuren worden weergegeven, voor elk type melding een andere kleur. De Samsung Galaxy Nexus draait op een Texas Instruments processor: de TI OMAP 4460, die draait aan een frequentie van 1.2GHz. Er zit 1GB RAM in en je kan kiezen tussen een 16GB of een 32GB versie.

Galaxy Nexus Rechterkant

Galaxy Nexus Rechterkant

Verder is het toestel voorzien van de standaard radio’s en sensoren zoals Wi-Fi, compas, gyroscoop, accelerometer, barometer, proximity sensor, ambient light sensor en Bluetooth. Net zoals de Nexus S heeft de Galaxy Nexus ook een NFC-chip. Het toestel heeft een prachtig 4.65 inch Super AMOLED scherm met een resolutie van 1280×720. Samsung en Google hebben er ook voor gekozen om bij de Galaxy Nexus zo weinig mogelijk fysieke knoppen te gebruiken. Er zit een aan/uit-knop aan de rechterkant en een volumeregelaar aan de linkerkant.

Galaxy Nexus Linkerkant

Galaxy Nexus Linkerkant

De Android-knoppen zijn volledig touch gebaseerd, net zoals bij Honeycomb, waardoor de knoppen van plaats kunnen veranderen als je het toestel in landscape of portrait houdt. Onderaan vinden we een 3.5mm headphone jack en een microUSB poort.

Galaxy Nexus Onderkant

Galaxy Nexus Onderkant

Galaxy Nexus batterij & snelheid

Een van de grootste problemen met smartphones is dat de batterij niet lang genoeg mee gaat. Bij de meeste smartphones zal je na enkele uren hevig gebruik al moeten opladen, bij de Galaxy Nexus is dat niet het geval. De batterijduur valt te vergelijken met de Samsung Galaxy Note, een toestel dat een volledige dag (16-20 uur) meegaat op zwaar gebruik (mails sync, twitter sync, muziek streamen, GPS en surfen over 3G), en met licht gebruik (sms’en, bellen en af en toe iets opzoeken) enkele dagen meegaat. Hoewel we het toestel zeer fanatiek hebben getest moesten we het niet constant opladen, iets waar we enorm hard van verschoten. Als je natuurlijk op het vliegtuig of de trein enkele uren lang games begint te spelen dan zal je, net zoals bij andere smartphones, de batterij sneller zien leeggaan.

Galaxy Nexus Batterij

Galaxy Nexus Batterij

De benchmarktesten waren over het algemeen goed, toch wist de Galaxy Nexus de Galaxy Note niet van de troon te stoten. Op de Note haalden we een Quadrant score van boven de 4000, terwijl dit op de Galaxy Nexus bijna 2000 bedroeg. Dit is nog altijd een zeer goed resultaat, en dat merkten we ook tijdens het gebruik van het toestel.

Quadrant Galaxy Nexus

Quadrant Galaxy Nexus

Qua snelheid zit alles ook enorm goed bij de Galaxy Nexus, het toestel hapert nooit en het reageert direct bij touch-input. Alles reageert gewoon enorm snel met deze smartphone, dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat het de stock versie van Android draait (de lichtste versie) en dat het toestel speciaal is ontworpen rond het besturingssysteem Android 4.0 Ice cream Sandwich.

Galaxy Nexus Camera

De Galaxy Nexus is voorzien van een 5MP camera, het is niet de beste camera die we tot nu toe op een smartphone hebben gezien (de iPhone 4S, Galaxy Note en Nokia N8 doen het beter) maar de foto’s zien er zeker niet slecht uit. In Ice Cream Sandwich zitten er wel heel wat verbeteringen aan de camera-software. Het voelt veel natuurlijker aan om een foto te nemen maar spijtig genoeg is er geen fysieke cameraknop. De volumeknoppen kunnen wel gebruikt worden om te zoomen maar je zal nog altijd het touchscreen moeten gebruiken om je foto’s te nemen. De camera achteraan kan 1080p filmen, de voorste camera 720p. Hieronder kan je enkele voorbeeld foto’s zien getrokken met de camera van de Galaxy Nexus.

Camera Galaxy Nexus Voorbeeld 1

Camera Galaxy Nexus Voorbeeld 1

Camera Galaxy Nexus Voorbeeld 2

Camera Galaxy Nexus Voorbeeld 2

Camera Galaxy Nexus Voorbeeld 3

Camera Galaxy Nexus Voorbeeld 3

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Een van de belangrijkste features van de Samsung Galaxy Nexus is het nieuwe besturingssysteem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Het OS van Google is met deze versie een stuk volwassener geworden en alles voelt veel natuurlijker aan. Het is alsof we niet moeten nadenken om het besturingssysteem te gebruiken. Toen we Android 4.0 voor het eerst te zien kregen enkele maanden geleden wisten we niet goed wat we moesten verwachten, en we konden het slechts een klein uurtje uitproberen tijdens de Europese première van de Galaxy Nexus. Nu dat we een week met het nieuwe besturingssysteem hebben kunnen spelen zal het moeilijk zijn om terug te gaan naar Android 2.3 Gingerbread.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Het is duidelijk dat Google met deze versie van Android naar duidelijkheid en eenheid streeft. Bij Honeycomb en Gingerbread hadden we het gevoel dat elk onderdeel door iemand anders werd ontworpen en dat er niet onderling werd gecommuniceerd. Touch-knoppen bevonden zich altijd op een andere plaats en alle kleuren van de regenboog werden gebruikt om onnodige zaken aan te duiden. Bij Android 4.0 Ice Cream Sandwich is dat niet meer het geval. Blauwe en grijze kleuren hebben de bovenhand en alles ziet er gewoon veel beter uit.

Knoppen in ICS

De fysieke knoppen zijn vervangen door touch-knoppen waardoor deze kunnen aangepast worden per menu en app. Wat we wel enorm spijtig vinden is het ontbreken van de menu-knop. Bij sommige apps komt deze wel terug, maar dan bevindt deze zich rechtsboven. Van links naar rechts vinden we een back-knop, home-knop en multitasking-knop. Als je de aan/uit-knop en de volume-down-knop tegelijkertijd indrukt kan je print screens nemen.

Unlocken van het toestel

Voor het unlocken van het toestel kan je kiezen tussen Slide, Face Unlock, Pattern, Pin of Password. Bij Slide verschijnt er een knop die je naar links of naar rechts kan schuiven. Als je deze naar rechts schuift unlocked het toestel, als je deze naar links schuift kom je direct in de camera-app terecht, een groot voordeel voor wie snel foto’s wil kunnen nemen.

Lock Screen Ice Cream Sandwich

Lock Screen Ice Cream Sandwich

Via Face Unlock kan je het toestel unlocken via gezichtsherkenning, hoewel deze technologie nog niet helemaal op punt staan. Als deze niet werkt dan kan je ofwel een Pin of een Pattern instellen als back-up. Pattern is een unlock-manier die we ook terugvinden in vorige versies van Android. Hierbij kan je een uniek patroon instellen gebruikmakend van 9 bolletjes. Pin en Password spreken natuurlijk voor zich.

Pattern Unlock Ice Cream Sandwich

Pattern Unlock Ice Cream Sandwich

Menu’s, keyboard en de UI

Zoals we al eerder vermeldden is Ice Cream Sandwich veel eenvoudiger te gebruiken dan Gingerbread of Honeycomb. Dat merken we onder andere terug in het settings-menu. In vorige versies van Android stonden alle opties in een lijst onder elkaar, zonder onderverdeling. Bij Android 4.0 Ice Cream Sandwich is dat veranderd. Het menu is opgedeeld in 4 delen: Wireless en Networks, Device, Personal en System. Zo vinden we bijvoorbeeld instellingen voor het geluid, scherm en de batterij in het Device-onderdeel, en Security, Accounts & Sync en Location Services bij het Personal-onderdeel.

Settings en Notifications Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Settings en Notifications Android 4.0 Ice Cream Sandwich

De notification bar is ook aangepast. Deze is nu doorzichtig geworden zodat je nog kan zien wat je aan het doen bent als je de notification bar naar beneden schuift. Via de notification bar kan je rechtstreeks naar de instellingen gaan, alle meldingen verwijderen en je kan notifications één voor één verwijderen door de notification naar links of naar rechts te schuiven.

Delete notification Ice Cream Sandwich

Delete notification Ice Cream Sandwich

Google heeft in Ice Cream Sandwich ook een mapje “Google” toegevoegd. Van hieruit kan je alle Google apps lanceren: Maps, Gmail, Calendar, Google+, Music, Market, Talk, YouTube, Navigation en Messenger. Google Messenger is de vroegere Google+ Huddle app om (group)messages te sturen met vrienden. Spijtig genoeg is er nog geen ondersteuning voor Google Music in België.

Google Apps Ice Cream Sandwich

Google Apps Ice Cream Sandwich

Een belangrijke nieuwe feature is het datagebruik. Dat is een nieuwe optie in het settings-menu waarbij je mobiele gegevens aan en af kunt zetten, een mobiele gegevenslimiet kan instellen en gegevensgebruik van het verleden kunt ophalen. Dit zal zeker een welkome toevoeging zijn voor gebruikers die in het verleden een iets te hoge factuur hebben gekregen wegens teveel datagebruik.

Datagebruik Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Datagebruik Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Het keyboard van Android 4.0 Ice Cream Sandwich heeft ook een opknapbeurt gekregen, het is een stuk eenvoudiger om snel te typen zonder fouten te maken. Toch blijft Swiftkey X voor ons het ultieme Android keyboard, we kunnen gewoonweg niet zonder de woordvoorspelling, dat niet in Android 4.0 Ice Cream Sandwich zit. De auto-correct leert wel van voorgaande acties en kan nieuwe woorden opslaan maar het voorspelt niet wat we willen typen waardoor je toch nog altijd evenveel letters moet typen. Aan power users raden we dan ook meteen aan om die 2 euro op te hoesten om je virtueel keyboard een upgrade te geven. Zoals we al vermeld hadden is de menu-knop verdwenen, toch verschijnt deze bij sommige apps rechtsbovenaan en zijn de opties uitgebreid. De knop bestaat uit drie vierkantjes die onder elkaar staan. Zo kan je snel bij bepaalde settings die enkel voor de app gelden geraken, in plaats van de app te verlaten en naar het settings-menu te gaan. Op deze manier blijf je in de app terwijl je jouw instellingen aan het wijzigen bent en kan je via de back-knop teruggaan naar de app en verderdoen met wat je bezig was. Dit is een knipoog naar hoe het er aan toe ging in Honeycomb, maar wat niet aanwezig was in Gingerbread.

Multitasking met ICS

Iets wat voor ons zeer belangrijk is bij een smartphone OS is de mogelijkheid om op een eenvoudige manier te multitasken. Hoewel multitasking al lang aanwezig is bij Android was het voorheen verstopt. Je moest weten dat je de home-knop kon ingedrukt houden om een menu tevoorschijn te toveren. Eens je dit door had werkte alles naar behoren maar niet alle Android-gebruikers waren hiervan op de hoogte. In Honeycomb wijzigde Google dit door een dedicated multitasking-knop toe te voegen, zodat het voor gebruikers duidelijk werd welke apps ze aan het draaien waren en zodat ze snel tussen verschillende apps konden wisselen.

Multitasking Ice Cream Sandwich

Multitasking Ice Cream Sandwich

In Ice Cream Sandwich vinden we deze knop opnieuw terug, maar heeft het menu een belangrijke nieuwe optie gekregen: de mogelijkheid om apps te sluiten via dit menu. In Honeycomb was dit niet mogelijk, en Lenovo was een van de enigen die dit had toegevoegd in hun skin voor de Lenovo ThinkPad Tablet. In Ice Cream Sandwich kan je de app naar links of naar rechts schuiven om deze te doen stoppen.

Gmail, Talk, People, Browser en Calendar – verbeterde Google Apps

Google heeft voor Android 4.0 Ice Cream Sandwich ook enkele apps verbeterd, zoals de Gmail-app en de Browser. We lichten hier even kort de belangrijkste veranderingen toe.

Gmail

In Android 3.0 Honeycomb kregen we te maken met een volledig vernieuwe Gmail app, wijzigingen die we ook in Android 4.0 Ice Cream Sandwich terugvinden. De app is volledig vanaf nul opnieuw gemaakt en het voelt allemaal een stuk natuurlijker aan op een kleiner scherm. Voorheen vermeden we het gebruik van de Gmail app omdat deze traag werkt en we alles veel sneller gedaan kregen met de Mail app. Toch zijn er enkele features die de oude Gmail app biedt en die de Mail app niet biedt, zoals zoeken op de server. Gelukkig is dit nu allemaal opgelost en als we zeggen dat de Gmail app goed reageert dan is dit een understatement. De Gmail app is verbazingwekkend snel. De Gmail app cached alle mails van de afgelopen 30 dagen, wat wil zeggen dat je op het vliegtuig al je mails van de afgelopen maand rustig kan doornemen.

Gmail App Ice Cream Sandwich

Gmail App Ice Cream Sandwich

Talk & People

Bij Gadget Review is Google Talk de nr. 1 manier om te communiceren tussen de verschillende redactieleden, dat gebeurt meestal via de desktop versie van Google Talk. De Smartphone versie in Gingerbread is niet echt slecht maar ook niet verbazingwekkend goed. Net zoals de Gmail app is de Google Talk app volledig herontworpen. Je kan nu eenvoudig meerdere conversaties tegelijk voeren zonder in de war te geraken. Door naar links of naar rechts te swypen krijg je de volgende en vorige conversaties te zien. Bovenaan krijg je een overzicht van welke conversatie zich “links” van de huidige conversatie bevindt en welke conversatie zich “rechts” van de huidige conversatie bevindt.

Talk app Ice Cream Sandwich

Talk app Ice Cream Sandwich

Talk is ook volledig geïntegreerd in de People app, een nieuwe Google App die het adresboek vervangt. De People app doet ons een beetje denken aan wat HTC al een tijdje doet in HTC Sense. Je krijgt status updates te zien van verschillende Social Networks en je kan favorieten toevoegen: mensen waar je regelmatig contact mee hebt. Als iemand zijn status wijzigt op Google Talk dan zal deze ook zichtbaar zijn in de People app.

Browser

De browser heeft een serieuze update ondergaan. Een van de eerste zaken die we bij oudere versies van Android deden was een alternatieve browser zoals Opera Mobile of Opera Mini installeren, aangezien de oude browser gewoonweg niet aan onze eisen voldoet. De browser in Ice Cream Sandwich is verreweg de beste mobiele browser die we ooit hebben gebruikt. De Browser app staat gewoonweg mijlen voor op de competitie, het is niet enkel de UI die er verdomd lekker uitziet, maar de snelheid waarmee pagina’s worden ingeladen. Een geweldige optie in de browser is de keuze tussen mobiele versie en desktop versie van een website. Het is enorm vervelend om een mobiele versie van een website te krijgen als je per sé de desktop versie wil. Vervolgens moet je via allerlei links die niet werken proberen de website duidelijk te maken dat je de desktop versie wil. Bij Ice Cream Sandwich is er een optie in het menu die “Desktopversie opvragen” heet.

Browser Ice Cream Sandwich

Browser Ice Cream Sandwich

Calendar

Voor vaste gebruikers van Google Calendar is ook de Calendar app een verademing. De browser-versie van Google Calendar zag er altijd al geweldig uit maar de Smartphone versie niet echt. Hoewel de Calendar app op Gingerbread een stuk sneller werkt dan de Gmail app hebben we toch soms problemen met synchronisatie en verschillende kalenders. Dat is opgelost bij de Calendar app in Ice Cream Sandwich.

Calendar App Ice Cream Sandwich

Calendar App Ice Cream Sandwich

Een van de belangrijkste nieuwe toevoegingen in de Calendar app is pinch-to-zoom. Zowel in Dag-view als in Week-view krijg je een overzicht van 24 uur. Als er weinig afspraken op een dag vallen dan mag dit allemaal beknopt zijn en op 1 scherm weergegeven worden, maar als je een tiental afspraken op een dag hebt gepland dan is het nogal moeilijk om dit allemaal weer te geven op 1 scherm. Daarom kan je via pinch-to-zoom de uren uitrekken waardoor je slechts de afspraken van een kortere tijdsperiode kunt weergeven. Dit geeft een veel duidelijker overzicht en eens je alles gelezen hebt kan je terug “uitzoomen” om het overzicht van de volledige dag te bekijken.

Calendar App Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Calendar App Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Conclusie

Voor ons is de Samsung Galaxy Nexus één van de beste smartphones van het moment. Als je op zoek bent naar een Android toestel en bereid bent om wat centjes neer te tellen dan is het eigenlijk geen moeilijke keuze. Het toestel heeft een prachtig 4.6″ 720p scherm, een razendsnelle processor en een heerlijk nieuw besturingssysteem. Tijdens de afgelopen week hebben we amper problemen gehad met het toestel en Android 4.0 Ice Cream Sandwich wijst zichzelf volledig uit. Als je het toestel voor het eerst opstart zal je ook merken dat bij bepaalde menu’s kort wordt toegelicht wat deze doen, om het gebruiksgemak te vergroten. Het enige minpuntje dat we hebben kunnen opmerken is de camera, waar we toch iets meer van hadden verwacht. Google heeft een geweldige inspanning gedaan om Android een stuk volwassener te maken met Android 4.0 Ice Cream Sandwich en Samsung heeft de best mogelijke hardware in het toestel gestoken.



Schrijf je in op onze nieuwsbrief.