De Samsung Galaxy Note is een geen smartphone maar ook geen tablet, het is een toestel daar tussenin. Het toestel werd twee maanden geleden in Berlijn aangekondigd, en dan bleef het even heel stil rond de Galaxy Note. Tot vorige week toen Samsung begon aan de Galaxy Note World Tour, met als eerste locatie Londen. Wij waren aanwezig en daar konden we uitgebreid hands on gaan met het toestel, ook kregen we iemand van Samsung Belgiƫ te pakken die een korte demo gaf van de Galaxy Note op video voor ons. We hadden zeer hoge verwachtingen van dit toestel en we kunnen kort samenvatten dat de Galaxy Note aan deze verwachtingen heeft voldaan: het HD scherm is prachtig en de Galaxy Note is gewoonweg enorm snel. Lees hieronder de volledige Samsung Galaxy Note Review.
Galaxy Note Hardware
Smartphones worden groter en groter, en met de Galaxy Note gaat Samsung nog net een stap verder. Het toestel heeft een 5.3 inch HD Super AMOLED scherm (resolutie: 1280 x 800 pixels). Deze resolutie is nog nooit eerder gezien bij een toestel van deze form-factor, of bij eender welke smartphone. Samsung staat bekend voor hun AMOLED technologie die ze bij hun smartphones gebruiken en deze wordt opnieuw gebruikt bij de Samsung Galaxy Note. De Galaxy Note is de ultieme mix van een gigantische Android smartphone en een high-res draagbare tablet. Het toestel weegt 178 gram waardoor het nog draagbaar blijft. Het toestel is 146.85 x 82.95 x 9.65mm, wat voor sommigen toch net iets te groot is om naast hun oor te houden om te bellen, voor deze mensen raden we aan om gebruik te maken van een Bluetooth headset of earphones met een built-in mic.
Achteraan vinden we een 8MP camera met LED flash en vooraan heeft Samsung een 2MP camera voorzien voor video-calling. Door het grote scherm krijg je een beter idee hoe je foto eruit zal zien, maar het voelt gelukkig niet zo ongemakkelijk als foto’s met een tablet nemen. De camera neemt 1080p Full HD video op met ondersteuning voor verschillende codecs: MPEG-4, H.263 en H.264. Als we de achterkant van het toestel losmaken vinden we een 2.500mAh batterij, een SIM-slot en een microSD-slot om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaartje van maximum 32GB. De Galaxy Note heeft 16GB intern geheugen.
Het toestel heeft ondersteuning voor Bluetooth 3.0+ HS en 802.11a/b/g/n WiFi, voor mobiel internet kan je gebruik maken van 21Mbps HSPA+ (850, 900, 1900 en 2100Mhz), LTE (waar dat beschikbaar is, spijtig genoeg niet in Europa) en GPRS (850, 900, 1800 en 1900Mhz). Al deze hardware, en de software, worden ondersteund door een enorm krachtige 1.4GHz dual-core Exynos processor, door Samsung ontworpen. De performance van dit toestel is een van de betere die we tot nu toe hebben gezien, en we haalden dan ook de hoogste score tot nu toe op Quadrant Benchmark: 4000+. Hoewel het toestel krachtige hardware aan boord heeft weet de 2.500mAh batterij goed stand te houden, waardoor we toch een dag uit het toestel kregen. Hierbij stond er constant 3G of Edge aan en werd er om het kwartier gesynchroniseerd, af en toe een webpagina opgehaald, enkele telefoongesprekken gevoerd, een drietal video’s bekeken en een tiental keer een Facebook- en Twitter-feed binnengehaald.
TouchWiz en de S-Pen
De Galaxy Note draait op Android 2.3.5 Gingerbread, er is nog niets bekend over een mogelijke update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich maar die verwachten we eigenlijk wel. De hardware kan het zeker aan, aangezien dat dit de krachtigste smartphone is die momenteel op de markt is. Het home-screen is uitgerust met 7 schermen die kunnen opgevuld worden met shortcuts naar apps en widgets. Samsung heeft in combinatie met TouchWiz weer enkele widgets voorzien, en in dit geval enkele die specifiek zijn aangepast voor het grote 5.3 inch scherm en de hoge resolutie. Zo vinden we onder andere een immense weather widget, een Samsung Mobile widget met het laatste nieuws en links naar leuke video’s, muziek en apps, een geweldige mail-widget om snel door je mail te browsen zonder je mail-app te openen en een kalender-widget die gebruik maakt van heel het scherm.
De belangrijkste software op de Galaxy Note is de software voor de S-Pen, een stylus die Samsung bij het toestel levert om notities te nemen, je agenda te manipuleren en kleine tekeningen te maken. Tijdens IFA in September en de Galaxy Note World Tour werden hiervan uitgebreide demo’s gegeven met artiesten die op korte tijd pareltjes in elkaar staken op de Galaxy Note. We hebben onze eigen designer er natuurlijk ook even mee laten spelen en al snel werden bovenstaande tekeningen gemaakt op de Galaxy Note. Voor iemand die slechts enkele minuten had om het toestel te leren kennen vinden we dit een zeer goed resultaat. Uit eigen ervaring kunnen we ook opmerken dat de S-Pen een heel lage leercurve heeft, het is even uitzoeken hoe gevoelig het scherm is voor de aanrakingen van de S-Pen en hoe de software werkt maar in no-time kan je beginnen schetsen.
Samsung heeft verschillende apps toegevoegd speciaal voor de S-Pen. Om te beginnen is er S Memo: een schets- en notepad-app. Via de S-Pen kan je notities nemen met deze app. Deze app is de core van de S-Pen en de Galaxy Note en daarom heeft Samsung een shortcut naar deze app centraal onderaan gezet. Je kan kiezen tussen notities en tekeningen, en vanuit het teken-menu kan je opnieuw kiezen uit vier verschillende tools: pen, brush, potlood en marker. De marker is de enige van deze vier waar je de doorzichtigheid kan aanpassen. Er is ook een gommetje voorzien om bepaalde delen weg te doen van je tekening, en een back en forward button om acties ongedaan te maken.
De S Planner is een agenda-app die je kan manipuleren met de S-Pen. Aangezien de S-Pen een kleiner raakoppervlak heeft dan een vinger kan je net iets preciezer afspraken manipuleren, en zo bijvoorbeeld een kwartiertje vroeger plaatsen door deze te verschuiven via de S-Pen. Je hebt verschillende weergave mogelijkheden zoals jaar, maand, week, 3-dagen, dag en agenda (waarbij je een lijstoverzicht krijgt).
Verder is er nog een Diary-app toegevoegd waarbij je per dag een foto, locatie en tekstje kunt toevoegen (de locatie wordt automatisch opgehaald). Hier wordt niet echt gebruik gemaakt van de S-Pen buiten bij het noteren van het tekstje. Hier worden geen scribbles opgeslagen maar wordt de genoteerde tekst omgezet in “echte tekst”. Deze feature is overigens bij elke app die een keyboard ondersteund bruikbaar. Bij het virtuele keyboard is er rechts onderaan een nieuwe knop voorzien om naar de schrijf-modus te gaan. Hierbij kan je tekst neerschrijven met de S-Pen en de software zal deze proberen om te zetten naar echte tekst. Bij sommige situaties ging dit zeer goed maar voor bijvoorbeeld cijfers was dit iets moeilijker. Zo dacht de software dat een 1 een I of een L was. Samsung zal een S-Pen SDK beschikbaar stellen voor developers zodat zij ook gebruik kunnen maken van de S-Pen binnen hun apps.
Samsung Galaxy Note Conclusie
Als je geen probleem hebt met een 5.3 inch toestel in je broekzak of jaszak te steken dan is de Galaxy Note het ultieme Android toestel. Het scherm is gewoonweg prachtig en we hebben eigenlijk geen problemen gehad met het toestel. Elke app kon perfect op dit Gingerbread toestel draaien. We hopen natuurlijk wel dat er in de toekomst een Android 4.0 update komt. De S-Pen heeft absoluut een meerwaarde en we verwachten dan ook dat er veel developers gebruik zullen maken van de S-Pen SDK. De prijs van de Galaxy Note is nog niet bekend (in Duitsland kost hij tussen de 550 euro en de 700 euro), wat release datum betreft: verwacht het toestel tegen volgende week in de winkels!