Enkele weken geleden stelde Samsung zijn eerste ultrabook voor, de Samsung Series 5 ULTRA. Wij waren natuurlijk aanwezig op het Series 5 ULTRA event in Amsterdam. Na het event heeft Samsung ons een testmodel opgestuurd. We hebben de mogelijkheid gehad om het toestel niet alleen thuis te testen, maar ook op het Mobile World Congress 2012 in Barcelona, waar we deze ultrabook als primary device gebruikt hebben. Hieronder vind je de volledige Samsung Series 5 ULTRA Review en onze bevindingen nadat we het toestel een week intensief gebruikt hebben op het MWC 2012.
De term ‘Ultrabook’ werd gecreëerd door Intel. Voordat een laptop de naam ultrabook mag dragen, moet hij aan enkele voorwaarden voldoen: het toestel mag niet dikker zijn dan 18 mm, de batterij moet minstens 5 uur meegaan en het toestel moet uit slaapstand kunnen opstarten in minder dan 7 seconden. Uiteraard voldoet de Samsung Series 5 ULTRA aan al deze vereisten. De Series 5 ULTRA is op zijn dikste punt 16,7 mm dik, de batterij gaat ongeveer 6 uur mee, en het opstarten uit slaapstand duurt maar 2 seconden. Daar hebben we uiteraard een filmpje van gemaakt, dat je hieronder kunt bekijken.
Samsung Series 5 ULTRA Start up
Samsung Series 5 ULTRA Wake up
Op vlak van design is er niet veel aan te merken op de Samsung Series 5 ULTRA. Het toestel heeft een strak en simplistisch design gemaakt uit aluminium en glasvezel. De buitenkant van de Series 5 ULTRA bestaat bijna volledig uit aluminium, met uitzondering van de onderkant. De verschillende poorten aan de zijkant zijn ook heel mooi afgewerkt. Het toetsenbord van de Series 5 ULTRA ziet er ook goed uit, en het werkt prima. Zelf zouden we de voorkeur gegeven hebben aan een backlit keyboard, maar om de prijs te drukken is dat op dit toestel niet aanwezig. Duurdere toestellen, zoals de Samsung Series 9 notebook, zijn wel voorzien van een backlit keyboard. De Series 5 ULTRA weegt ongeveer 1,4 kg, wat hem tot een zeer draagbare laptop maakt. Hij voelt ook duurzaam aan, en na een week intensief gebruik ziet deze ultrabook er nog steeds als nieuw uit. Onder intensief gebruik verstaan we hier trouwens dat de laptop minstens 8 uur per dag aanstond terwijl we allerlei zware programma’s draaiden, zoals Photoshop en After Effects, en dat we elke dag een aantal kilometer met de laptop in de rugzak hebben afgelegd.
De Samsung Series 5 ULTRA beschikt standaard over een Intel Core i5 2476M processor met een klokfrequentie van 1,6 GHz, 4 GB DDR3 1334 MHz geheugen, een harde schijf van 500 GB en 16 GB ExpressCache. Natuurlijk is het mogelijk om de ultrabook te bestellen met betere specs. De processor kan geüpgraded worden naar een i7 processor. Het RAM-geheugen kan opgetrokken worden naar 8 GB DDR3 RAM, en de harde schijf kan vervangen worden door eentje van 1 TB of een SSD van 128 of 256 GB. De 16 GB ExpressCache is een extraatje dat ervoor zorgt dat deze laptop supersnel opstart en ontwaakt. De ExpressCache slaat de sessie waarin je aan het werk bent op, om zo rechtstreeks vanuit slaapstand te kunnen ontwaken. Ook de start-upprogramma’s worden hierin opgeslagen om de opstarttijd te verkorten. Zelfs met een gewone HDD is deze ultrabook bijna even snel als ultrabooks met een SSD. Hoewel de batterij meer dan 6 uur zou moeten meegaan, vinden we dat toch een beetje aan de korte kant. Niet dat deze batterij slecht is, we hadden gewoon graag een uurtje of twee extra batterijduur gehad.
Er zijn twee versies van de Series 5 ULTRA verkrijgbaar: een 13 inch- en een 14 inch-model. Wij hebben het 13 inch-model getest. De 13 inch-model heeft geen optical drive. Niet dat we die ooit nog gebruiken, maar het is natuurlijk wel iets waar je rekening mee moet houden.
Het scherm van de Samsung Series 5 ULTRA is, zoals we van Samsung gewend zijn, opnieuw supergoed. Het is een 300nit HD LED SuperBright scherm met anti-glare. Een waarde van 300nits is zeker niet slecht, alleen high-end modellen hebben een beter scherm, met 400nits. Een standaard laptopscherm geeft meestal zo’n 200 à 250nits. De anti-glare laag werkt ook als men de ultrabook buiten gebruikt, al kan je natuurlijk geen mirakels verwachten in direct zonlicht.
Het enige dat ons echt stoorde aan deze laptop is het touchpad. Het ziet er goed uit en het is groter dan dat van de meeste ultrabooks, maar het werkte niet helemaal naar behoren. Wij denken dat het probleem bij de multi-touch aspecten van het touchpad ligt. Pinch-to-zoom wordt ondersteund op dit touchpad, en two-finger-scrolling is ook mogelijk. Misschien zijn wij te onhandig, maar telkens als we met het touchpad aan het werken waren, zoomden we minstens 1 of twee keer terwijl dat niet de bedoeling was. Tijdens het typen ondervonden we ook vaak dat we per ongeluk ergens midden in een stuk tekst aan het typen waren omdat we de muiscursor verplaatst hadden tijdens het typen. Dat probleem hebben we natuurlijk niet alleen bij de Samsung Series 5, het doet zich bij de meeste laptops voor.
De startprijs voor de Samsung Series 5 ULTRA is € 899. Met wat opties erbij loopt de prijs natuurlijk op. Nu we het toestel een week intensief hebben mogen gebruiken, zijn we tot de conclusie gekomen dat we deze ultrabook wel vaker op events zouden willen gebruiken. Het toestel weegt niets en kan tegen een stootje en het werkt bovendien supervlot (met een externe muis). Een video aanpassen en renderen in Adobe After Effects was geen probleem, alleen moet je geen zware games proberen te draaien, want daar is deze Samsung Series 5 ULTRA natuurlijk niet voor gemaakt.
Reacties