Het is zeker niet de eerste keer dat de Samsung Central Station hier op Gadget Review besproken wordt, maar de afgelopen dagen konden we het toestel eindelijk uitgebreid testen. We zagen de Central Station voor het eerst verschijnen op CES 2011 in Las Vegas en een dikke maand later konden we hem van dichtbij bekijken op een speciaal Central Station event van Samsung. Nog een week later werd het toestel tentoongesteld op het Samsung Persevent voor het voorjaar van 2011.
Voor degene die niet weten wat de Central Station van Samsung is: het is een 1080p-monitor die ook kan dienen als hub. In de voet van de monitor zitten 2 USB 3.0-poorten en 2 USB 2.0-poorten. Verder beschikt de Central Station over een HDMI-poort en een VGA-poort en achteraan zit ook nog een Ethernetpoort. Ook is er een speakerpoort waar je speakers op kan aansluiten. Maar wat wij het beste aan dit toestel vonden, was de mogelijkheid om het scherm wireless te gebruiken. Lees hieronder onze review van de Samsung Central Station.
Zoals we al zeiden, kan je het scherm wireless gebruiken. Dat gebeurt via een kleine USB-stick die je in je laptop of desktop kan steken. Het is geen plug-and-play, maar er wordt een CD met drivers meegeleverd. Nadat we de CD in de laptop hadden gestoken, moesten we de CD zelf verkennen en vervolgens naar de map Central_Station_Setup gaan en daar setup.exe runnen. Verder gebeurde alles eigenlijk vanzelf. Enkele minuten en muisklikken later waren de drivers geïnstalleerd.
Nadat de drivers geïnstalleerd zijn, opent er een klein programma dat op zoek gaat naar een of meerdere Central Stations. Als je dan op de Hub-knop op de Central Station drukt, wordt er een draadloze verbinding tot stand gebracht. De Central Station werd meteen gevonden door onze laptop en we konden onmiddellijk aan de slag.
De kwaliteit van het scherm is vrij goed over een draadloze verbinding. Er zit een kleine vertraging op die vooral opvalt bij het typen, maar echt storend is dat niet. We hebben de Central Station bij wijze van test ook even draadloos verbonden aan een computer met de minimumvereisten en toen konden we geen video afspelen op het scherm, maar dat lag naar alle waarschijnlijkheid eerder aan de grafische kaart van onze trage testcomputer. De minimumvereisten die je volgens Samsung nodig hebt, omvatten onder andere een Core 2Duo-processor met 2GB RAM. Met een degelijke computer en een HDMI-kabel is de kwaliteit echter uitstekend, het scherm is perfect in staat om 1080p Full HD weer te geven.
De instellingen kan je op dezelfde manier aanpassen als bij andere Samsung LED monitors, het voordeel bij de Samsung Central Station is dat je 2 extra knoppen hebt: Naar links en naar rechts, wat bij de meeste andere LED schermen niet het geval is. Zo kan je bij de instellingen wat spelen met de positie van het beeld en de kleurpatronen.
Als je een laptop hebt met een USB 3.0-poort dan kan je die aansluiten via de USB 3.0 poort achteraan de monitor. Je zal dan ook merken dat er geen vertraging meer zit op het scherm.
We zijn niet alleen zeer enthousiast over de wireless verbinding, ook voor de hub hebben we niets dan lof. Hij is enorm gemakkelijk te bedienen: Je sluit gewoon je externe harde schijf of je USB-muis aan en de apparaten worden meteen herkend. Wat Samsung hiermee wil bereiken, is dat je de Central Station op je bureau hebt staan en er alles op aansluit: je Ethernet-kabel, je externe harde schijven, je muis en misschien zelfs je toetsenbord. Als je de Samsung Central station hebt aangesloten via VGA zal je nog altijd de wireless USB-stick moeten gebruiken om te kunnen genieten van de mogelijkheden van de hub.
Vervolgens zet je je laptop aan en alles speelt zich af op het grote scherm. Je hoeft dan niet meer te zoeken naar de juiste kabels, alles is al aangesloten. Als je je laptop wil meenemen, hoef je ook geen kabels meer uit te trekken, je kan hem gewoon dichtklappen en meenemen.
Zoals bij de meeste monitors kan je het scherm naar achteren en naar voren bewegen, maar je kan ook de hoogte bepalen. Dat wordt mogelijk gemaakt door een extra tussenstuk waardoor je zelf jouw ideale positie kan bepalen. We hebben wel gemerkt dat je hier wat meer kracht voor moet zetten dan bij de meeste monitors, maar echt storend was dat niet.
De Samsung Central Station is verkrijgbaar in 23″ en 27″-formaat, de beeldverhouding is 16:9. De prijs van het toestel hangt af van de grootte, de 23-inchversie kost rond de €350 en de prijs van de 27-inchversie schommelt rond de €550. De Samsung Central Station kan momenteel enkel gebruikt worden met Windows-toestellen, later dit jaar komt er nog ondersteuning voor Mac.