Tegenwoordig gebeurt alles in de cloud, en daarvoor zijn er mogelijkheden genoeg. Eén van die mogelijkheden is SugarSync. Het is misschien in de toekomst één van de grootste concurrenten voor de iCloud service van Apple. Op deze moment is SugarSync eigenlijk de grootste uitdager van de alom bekende Dropbox. Maar we merken toch dat SugarSync een aantal voordelen heeft ten opzichte van Dropbox. In deze review testen we de mogelijkheden en gebruiksvriendelijk hiervan. Lees hier de uitgebreide review van SugarSync.
Na het aanmelden komen we op een Getting-Started-scherm. Wie ooit al met Dropbox gewerkt heeft, zal dit zeker herkennen. Door een aantal stappen te doorlopen kunnen we 250MB extra opslagruimte verdienen, bovenop de 5GB die sowieso al mooi is voor een gratis service. Bovendien kunnen we nog 500MB verdienen voor iedere vriend die zich aanmeldt met onze link. Wie dus een aantal mensen kan verzamelen om SugarSync te gebruiken, kan een grote opslagruimte creëren.
Allereerst is er natuurlijk een uitgebreide web interface. Hier kunnen we bestanden uploaden, downloaden, sharen en natuurlijk verwijderen. Voor foto’s is er zelfs een apart tabblad weggelegd, dit geeft nog een aantal extra mogelijkheden. Zo kan men specifieke albums delen en/of volledig publiceren op Facebook. Bovendien is er nog de mogelijkheid tot synchroniseren met foto’s die getrokken zijn op mobiele toestellen. Zo zullen foto’s die getrokken zijn met een mobiel apparaat, gebruik makende van de SugarSync applicatie, direct gesynchroniseerd worden met de door ons geselecteerde apparaten.
De ware kracht van SugarSync komt pas tot zijn recht bij het installeren van de SugarSync Manager. Met deze software, die via een systeemvakpictogram werkt, kunnen we een aantal mappen aanduiden die vervolgens volledig automatisch gesynchroniseerd worden met onze online opslagruimte. Met de Magic Briefcase wordt er eigenlijk een soort Dropbox-functionaliteit toegevoegd. Ook kunnen we twee mappen die op verschillende computers staan met elkaar linken, zo worden deze mappen met elkaar gesynchroniseerd. Handig, voor als we bijvoorbeeld een document willen printen dat op een andere computer gemaakt is. Geen gedoe meer met USB-sticks. Het synchroniseren verloopt verbazend snel. We namen de proef op de som door op één computer een .doc-bestand aan te passen, en vervolgens dat bestand te openen op de andere computer. Het synchroniseren duurde hoogstens twee seconden.
Er zijn ook applicaties beschikbaar voor zowat elk besturingssysteem: Android, iOS, Blackberry OS, Windows Mobile en zelfs voor Symbian. Spijtig genoeg is er nog geen WP7 app. Deze applicaties geven de mogelijkheid om alle bestanden te raadplegen en te bewerken. De relatief grote gratis opslagruimte, de handige Manager en de verscheidenheid aan mobiele applicaties maken dat we heel enthousiast zijn over SugarSync. Natuurlijk moet op elk toestel de software geïnstalleerd worden, wat natuurlijk niet de volledige ervaring biedt zoals iCloud. Maar over de gebruiksvriendelijkheid is weinig negatief te zeggen. Tijdens het testen ontdekten we wel een limiet voor het delen van bestanden, dit is maximaal 25MB per bestand, al kan dit wel opgetrokken worden als u een betalend plan neemt. Voor het aanmaken van een account verwijzen we naar de website van SugarSync.
Reacties