Samsung Nexus S Review

Gepost door Brammer Op 01 - 06 - 2011


Nexus S

Nexus S

De geruchten over de Samsung/Google Nexus S begonnen eind 2010. Enkele weken nadat de geruchten opdoken werd het officieel aangekondigd en niet veel later was het toestel beschikbaar in de States. In België hebben we er iets langer op moeten wachten. Sinds vorige maand kan je de Nexus S in België bestellen. Deze week kregen we een toestel op de redactie om te testen. We kregen eerder deze week ook al een Samsung Galaxy S2 waarvan de review al online staat. Je kan hieronder de volledige Samsung Nexus S review lezen.

Nexus S Buitenkant

We zullen direct beginnen met het grote minpunt volgens ons, en dat is de plactic back cover die bij de Nexus S hoort. We hebben deze soort cover al eerder gezien op de Samsung Galaxy S. De Galaxy S2 heeft ook een plastieke achterkant, maar bij dat model is het veel strakker afgewerkt. De achterkant kan dan wel stevig zijn, toch denken we dat een soort metalen cover een heel andere look and feel uitstraalt.

Nexus S Linkerkant

Nexus S Linkerkant

De voorkant heef ook nog iets wat deze smartphone uniek maakt . Zoals je op de foto’s kan zien heeft het scherm een kleine buiging van boven naar onder. Dit heeft te maken met de UI van deze smartphone. Bij alle apps, menu’s en dropdown menu’s kan je alleen maar van boven naar onder scrollen, en niet de gewoontelijke links naar rechts. Omdat deze smartphone alleen naar boven en beneden scrolled heeft Samsung er een gebogen scherm van gemaakt om het makkelijker te maken om te scrollen. Iets wat velen uit het oog verliezen is dat hierdoor het scherm beschermd wordt wanneer het toestel op de tafel ligt, want alleen de randen komen in aanraking met de tafel.

Nexus S Rechterkant

Nexus S Rechterkant

Het ontwerp van het toestel is redelijk eenvoudig, we vinden een power knop aan de rechterkant van het toestel, en een volumeregelaar aan de andere kant. Vooraan vinden we nog de 4 standaard Android-buttons. Het gaat hier om touch-buttons en geen fysieke buttons. De knoppen zijn van links naar rechts: vorige, menu, zoeken en home. Een andere volgorde die we gewoon zijn, maar op zich is dit geen probleem. Verder zijn er geen knoppen te vinden op dit toestel. Er is ook geen fysieke home knop, wat we bij sommige andere toestellen wel terug vinden. Er is nog een audio poort te vinden en een micro-USB poort om de Nexus S aan te sluiten op de pc of voor het toestel via het stopcontact op te laden.

Nexus S Onderkant

Nexus S Onderkant

De camera van de Nexus S is een 5 megapixel standaard camera met LED flash. Tegenwoordig is 5 megapixel niet extreem veel, maar toen dit toestel uitkwam in de States was het wel de moeite waard. De camera trekt foto’s van ongeveer dezelfde kwaliteit als de camera van de iPhone 4. De batterij van de Samsung Nexus S gaat gemiddeld iets langer mee dan bij andere smartphones. Als je niet veel belt of de smartphone gebruikt zal deze Nexus S toch een aantal dagen meegaan. Natuurlijk wanneer we constant bellen, internet gebruiken of games spelen kan de batterij wel eens falen voor het einde van de dag.

Android 2.3 Gingerbread

Nexus S Gingerbread

Nexus S Gingerbread

De Nexus S is momenteel het flagship-model van Google en is het meest up to date Android toestel. Als er een update voor Android uitkomt dan komt dit eerst voor de Nexus S uit. Het was ook het eerste toestel dat Android 2.3 Gingerbread draaide. Omdat er geen speciale launcher bovenop Gingerbread draait is het toestel ook redelijk snel. Geen extra UI tweaks of leuke grafische extra’s, en dit zorgt voor een mooie score op Quadrant Benchmark. We haalden scores tussen de 1500 en de 1800, wat zeker niet slecht is voor een single-core smartphone.

Nexus S Quadrant

Nexus S Quadrant

De statusbalk van Gingerbread is ook veranderd tegenover Froyo. De icons hebben een groenachtige kleur en de app launcher heeft nu een klein 3D effect. Er wordt nu ook duidelijk aangegeven wanneer je aan het einde van een lijst bent. Als je klaar bent met scrollen verschijnt er een kleine oranje streep, wat we zeker wel handig vinden. Bij het afsluiten van het scherm krijgen we een old-school TV effect. Dit zijn natuurlijk slechts enkele veranderingen aan de UI, maar dit is vooral wat ons het eerste opvalt. Natuurlijk zijn er veel meer wijzigingen aangebracht sinds Froyo.

Gingerbread Einde van een Lijst

Gingerbread Einde van een Lijst

Sinds Android 2.3 Gingerbread is het ook mogelijk om te video-chatten via Google Talk. Het virtueel keyboard is ook veranderd, in de positieve zin. Na slechts 1 week gebruik merken we dat we sneller typen op dit toestel dan ons eigen Android 2.2 Froyo toestel. Copy-en-paste is ook verbeterd, het is nu veel eenvoudiger om enkele woorden te selecteren en beter aan te geven wat je precies wil kopiëren. En natuurlijk is er under the hood nog veel meer bijgekomen zoals ext4 ondersteuning, native gyroscope en barometer ondersteuning, WebM/VP8 en ACC ondersteuning, NFC ondersteuning, etc…

Gingerbread Voice Talk en NFC

Gingerbread Voice Talk en NFC

Nexus S Hardware

De Nexus S draait op een 1GHz Samsung Hummingbird processor, gebasseerd op een 1GHz ARM Cortex A8 CPU en een PowerVR SGX 540 GPU. Het toestel heeft 512MB RAM en 16GB ingebouwd geheugen. Spijtig genoeg is er geen mogelijkheid om een micro-SD kaart in het toestel te steken, waardoor je beperkt blijft tot die 16GB. Het scherm is een 4 inch gebogen touchscreen (Google noemt het “Contour Display”) dat gebruik maakt van Super LCD. In Canada, de VS en het UK wordt er gebruik gemaakt van Super AMOLED.

Samenvatting

Nexus S Achterkant

Nexus S Achterkant

De Nexus S werd voor het eerst getoond op 15 November, een maand later was hij te koop in de VS. Wij hebben er in België lang lang op moeten wachten maar sinds vorige maand is de opvolger van de Nexus One eindelijk te koop. Het toestel is snel, vooral voor een single-core smartphone, omdat er weinig UI tweaks zijn die we bijvoorbeeld wel terug zien in de Galaxy S. Het is ook de eerste smartphone met NFC support. Het toestel heeft een prijs van 459 euro. Als je graag altijd de laatste versie van Android draait dan is dit het toestel voor jou!




Gerelateerde Artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.