Er zijn tegenwoordig heel wat audio docking stations beschikbaar voor iOS-producten. Door de populariteit van de iPhone, iPad en iPod zijn zowat alle fabrikanten die ooit een audiosysteem hebben gemaakt, begonnen met speaker docking stations voor iOS-producten. Met zoveel fabrikanten en zoveel producten is het moeilijk om op die markt door te breken, en het wordt er voor de consumenten ook niet bepaald gemakkelijker op om een keuze te maken. JBL heeft, in samenwerking met Harmon, een nieuw docking station ontwikkeld: de JBL OnBeat Xtreme. Wordt dit het zoveelste docking station? Of kan dit toestel ons omverblazen en een plaatsje bovenaan de lijst met docking stations veroveren? Het antwoord op deze vraag vind je hieronder in onze volledige JBL OnBeat Xtreme Review.
Wat meteen opvalt, is het aparte design. Het zal niet voor iedereen zijn, maar wij vinden het prima. Het X-design onderscheidt de JBL OnBeat Xtreme van de meeste andere docking stations. Bovenaan is er ook een soort handvat ingebouwd, dat in het design verwerkt zit en het bijzonder gemakkelijk maakt om het docking station te verplaatsen. Het hele docking station is vervaardigd uit zwart plastic met metalen accenten. Het plastic voelt heel stevig en duurzaam aan, iets wat voor ons toch heel belangrijk is. Het is ook geen glossy plastic, zodat je geen vetvlekken achterlaat wanneer je het toestel aanraakt of verplaatst. Op de metalen accenten daarentegen zal je wel af en toe vetvlekken moeten verwijderen.
Het eigenlijke docking station waar je je iOS-toestel op kunt aansluiten, is op het handvat gemonteerd. Het deel waarop je je iOS-toestel plaatst, kun je ook draaien. Zo kun je kiezen of je je iOS-toestel in liggende of staande indeling bekijkt. Een iPhone of iPod aansluiten is geen enkel probleem, maar om de iPad aan te sluiten heb je een extra stuk nodig, vooral om de iPad wat stabieler te maken. Het extra stuk voor de iPad komt vooral van pas wanneer we de relatief zware iPad in landscape-modus willen plaatsen. De iPad zou alleen ondersteund worden door de 30 pin-connector, wat natuurlijk niet ideaal is. Wie een smartphone of tablet heeft zonder Apple-logo, kan zijn toestel dankzij JBL ook via Bluetooth aansluiten.
Aan de rechterkant van de JBL OnBeat Xtreme zitten een aantal knoppen. De aan/uit-knop zit bovenaan, daarna krijgen we de twee volumeknoppen, de EQ-knop en de knop om oproepen te beantwoorden, maar daar komen we later op terug. Ook deze knoppen voelen stevig aan. Aan de achterkant van het toestel vinden we een Aux-in-poort, een video-out-poort en een USB-poort. De video-out-poort kan gebruikt worden om de JBL OnBeat Xtreme op je tv aan te sluiten. Zo kun je het beeld van je iOS-toestel op je televisie zien en tegelijkertijd de superieure audio van het docking station beluisteren. Je kunt de JBL OnBeat Xtreme ook via USB aan een computer koppelen. Die mogelijkheid wordt vooral gebruikt om je iOS-toestel te synchroniseren met je computer terwijl je het docking station gebruikt.
Er zit ook een afstandsbediening bij de JBL OnBeat Xtreme. De afstandsbedieningen van de meeste docking stations zijn gemaakt van goedkoop materiaal, maar bij deze is dat niet het geval. De afstandsbediening is vervaardigd uit een stevig plastic, dat aanvoelt als hard rubber, met metalen toetsen. Er zit een menuknop op, een start/pauze-knop, twee volumeknoppen, 4 knoppen om door je muzieklijst te scrollen en een knop om keuzes te bevestigen. Op de afstandsbediening is dus niets aan te merken.
De JBL OnBeat Xtreme heeft in totaal 90 watt vermogen. Er zitten twee woofers in van 30 watt, en twee tweeters van 15 watt, samen met een ingebouwde microfoon. Je kan dus handsfree bellen als je dat zou willen. Daarvoor gebruik je de telefoonknop aan de rechterkant van het toestel, waarmee je een inkomende oproep kunt beantwoorden. De kwaliteit van het handsfree bellen zit redelijk goed, maar niemand zal de OnBeat Xtreme kopen om als handsfree-set te gebruiken, dus dat maakt verder niet zoveel uit.
Op vlak van audiokwaliteit doet de JBL OnBeat Xtreme het erg goed. Hij is uitgerust met een enorm krachtige bas, wat voor een heel diep geluid zorgt. De hoge tonen klinken ook heel scherp en zelfs met de volumeknop op maximum krijgen we geen verwrongen geluid te horen. Zelfs bij het geluid dat met bluetooth verstuurd wordt, hoor je amper een verschil. JBL en Harmon zitten al een tijdje in de audiosector, het is dus geen wonder dat dit docking station het goed doet op het vlak van audio. Er zijn ook 5 EQ-modi waaruit je kunt kiezen: Music, Movies, Chat, Internet Radio of Games.
Wanneer je je iOS-toestel voor het eerst aansluit, krijg je een melding dat er ook een gratis applicatie beschikbaar is. Hoewel deze app zeker niet slecht is, hadden wij er niet echt behoefte aan. De standaard audio-applicatie op de iOS toestellen werkt goed en er is geen reden om een andere app te gebruiken. Het enige wat de JBL OnBeat app meer biedt, is dat je de EQ-modi gemakkelijker kunt aanpassen. Om een EQ-modus te selecteren zonder de app, moet je op de EQ-knop aan de rechterzijde van de OnBeat Xtreme drukken, maar het is moeilijk om te weten welke EQ-modus je hebt geselecteerd.
De JBL OnBeat Xtreme is een van de beste wireless hi-fi speaker docking stations die wij al hebben getest. Het zal moeilijk zijn om een toestel te vinden dat voor nog beter geluid zorgt. De JBL OnBeat Xtreme kost €499, wat niet goedkoop is, maar als je op zoek bent naar een docking station en je hebt ruimte in je budget, dan is de JBL OnBeat Xtreme zeker een aanrader.
Reacties